Om sygdommen

 Mesalazin er en aktiv farmaceutisk ingrediens (API), som anvendes i farmaceutiske formuleringer til behandlingen af inflammatorisk tarmbetændelse såsom colitis ulcerosa (UC) og Crohns sygdom (CD).

Hvad er inflammatorisk tarmbetændelse (IBD)?
Colitis ulcerosa (UC) og Crohns sygdom (CD) er kroniske lidelser, som forårsager betændelse og sår i mave-tarm-kanalen. Begge er relativt sjældne sygdomme. Betændelsen forårsager kronisk diarré, og andre symptomer omfatter mavesmerter, feber, træthed og vægttab. Det er primært i industrialiserede lande, at IBD observeres. IBD påvirker alle racer, men med lavere forekomst hos visse. Det er interessant, at folk, som flytter fra et udviklingsland til et industrialiseret land, ender med at blive udsat for samme risici for at udvikle IBD som den generelle befolkning. I urbanområder rapporteres der om flere tilfælde end landområder, og den nordlige halvkugle har højere procenter end den sydlige halvkugle.

Sygdomsforløb ved inflammatorisk tarmbetændelse
Colitis ulcerosa og Crohns sygdom kan udvikle sig hos folk i alle aldre, men det højeste antal af nye tilfælde observeres hos unge mennesker. Sværhedsgraden kan være meget uforudsigelig med pludselig opblussen efterfulgt af en reduktion af symptomer og endda remission. Begge kan være svære at diagnosticere. Symptomerne for hver sygdom kan ikke blot nemt forveksles med hinanden, men også ligne andre lidelser såsom smitsom gastroenteritis og colon irritabile. Visse patienter kan gå i årevis, før de får stillet den rigtige diagnose, og dermed også før de får behandling for sygdommene.

Årsager til inflammatorisk tarmbetændelse
Årsagerne til inflammatorisk tarmbetændelse er endnu ikke blevet klarlagt, men der lader til at være genetiske og miljømæssige årsager til lidelserne. Stress, rygning og stærkt raffineret kost anses for medvirkende faktorer. Forskningen på området fortsætter.

Colitis ulcerosa
Dette spreder sig næsten altid fra endetarmen. De fleste patienter er mellem 15 og 35 år, og helt op til 400 ud af 100.000 mennesker lider af colitis ulcerosa verden over.

Crohns sygdom
Crohns sygdom kan påvirke enhver del af mave-tarm-kanalen, men findes hovedsageligt i tyndtarmen. Globalt er forekomsten op til 150 ud af 100.000 mennesker, og den mest almindelige aldersgruppe er mellem 15 og 25 år. Nyligt offentliggjorte statistiker tyder på en mulig stigning i antallet af nye tilfælde, men der er ikke blevet identificeret en klar årsag. Crohns sygdom lader til at være genetisk, da op til hver femte patient har en slægtning, der også har sygdommen.

Komplikationer ved inflammatorisk tarmbetændelse
Blodmangel, dehydrering, kræft og kraftigt vægttab kan forekomme, hvilket i visse tilfælde kan være livstruende.

( IBD beskrivelse gennem høflighed af Ferring Pharmaceuticals.)

Print Friendly, PDF & Email